Saturday, July 4, 2009

1st D-DAY PRACTICAL TRAINING..

Today I want to share bout my first D day practical training in PTP also known as Port Tanjung Pelepas..
pukul 7.30 dah gerak dari rumah..semalm ayah aku dah tunjuk jlan short cut nk ke sana..ade lah amek masa 30 minutes..dalm hati berdebar2..takut gile..first time experience real life working ni..stat masuk pukul 8.30..aku dh bwk keta seslow yang mungkin..tp pukul 8 aku dh terpacak kat pintu depan ptp..nk cari parking punye la payah..aku parking je kat tempat ceo2..peduli ape aku..mn aku tau kn parking ktne..guard kat luar dah pandang aku semacam..die tau la tu aku student practical..cis..aku buat muka poyo masuk jek dlm bgunan kt tmpt receiptionist..nasib baik la kakak receiptionist layan aku baik..dorg soh aku tunggu bile aku kata aku first day nk stat practical kat sini..aku buat muka peramah..last2, dtg sorg kakak suruh aku ikut die..aku ikut akk tu naik tingkat 1..die suh aku isi form, aku isi..nasib aku bwk pen sendiri..dlm setengah jam lepas tu die soh aku tunggu kt sofa tepi pejabat..aku dok la tercongok kat situ..dalm masa tu la ada2 org student practical lain datg tegur..dorg dri hr dept..raihaan ngn erda..sorg dr usm, sorg dari uum..dorg dh lm kt sini..then, kakak td tu ajak aku msuk dept marketing..aku ikut la..dalm tu ade sorg je pompuan..kak intan..tu pun die secretary..yg len sume laki..huh..time tu xyah ckp la kecut perut aku.. 1 je pompuan?? cmne aku nk survive ni?? kat dept ni just de 6 org..4 executive marketing and 2 senior executive..time tu sorg pon xnmpak btg idung lagi..
yg ade tinggal kak intan dgn aku je..kami pon stat la berkenalan..kak intan stylo gile..tp die baik..last2 ade la sorg laki masuk..die pandg aku pelik..kak intan ckp aku student practical bru..nm die abang adny..mula2 cm sombong..tp last2 die berborak la dgn aku..then die ckap la serba sket pasal bidang marketing in the real world.. mcm ni ayat die yg aku ingt la"
" u tau x pompuan x brp sesuai dalam bidang ni?" aku pelik..knp die ckp cmgitu
"because bidang ni agak dirty.we need to entertain customers" dri stat die ckp cmgitu aku dh phm dh ape die nk ckp.
" we work 24 hours..tgk yg laen ni sume xsampai lagi.u tau x dept kite ni paling ramai org xsuke?"aku terkejut la bile die ckp cmgite..then I ask why
"u dont be suprise dgn cra kitorg ckp..kitorg sume ni very outspoken..xpuas ati bgtau direct.no hipokrit..tu cra kitorg working.." yg ni aku xkesah..
then masuk lagi sorg mamat..yg ni serius gile..nm die khir..die just pandng aku ckp "welcome" lepas tu terus buat donoe je..xpe2..aku paham..sbb sblum ni dept ni xpenah amek student practical..thats y dorg agak kekok dgn aku..xtau nk stt conversation..kak intan ckp la kt sini ade 2 chinese, eric n ronald..bos sini ade 2..mr taufik ngn mr prakash..harini dorg xmasuk sbb outstation..
perasaan aku? takut mcm nk mati..xde confidence langsung..dept ni totally 100% speaking english..i know im suck when it comes to speaking..aku d ajar jwb phone n transfer call.pergh..stutter gile aku time speaking..lagi2 kalo die speaking..transfer and hold line pon complicated bg aku..first timer la ktkan..aku dibawa ke terminal ptp..besar gile
revenue ptp almost 60mil..mostly marketing la yg contribte..6 org je, tp believe it or not tanpa 6 org ni kt marketing, ptp xde customers..btapa tekanan nye aku dgr cite kak intan..
so bermula la kisah aku di dept marketing kat ptp..aku rasa 5 bln mcm 5 thn..huwaaaa...balik umah, aku mmg pengsan.. aku tido xsedarkan diri dari pukul 8 smpai la pukul 5..haha

2 comments:

mysz nuruliey said...

noha..rilex..hehehe..bese la..comp besar..ak kat cney bnyk keje..huhuhu..mmg blk pown tros tido..hahahaa..t update la citer yg seterusnya ya..hehehe..sonok bc..klako la weh..hehehe...

♥Hernee Nazir♥ said...

hahahaha..poyo je maybank kt dept noha tu..hehehehe..akak yg staff ni pn xpnah btgur sape ngn llaki kt mktg tu..hehehehe

 
Blogger Templates by Wishafriend.com