Saturday, September 27, 2008

Lets Learn Korea!

Ever want to learn korean language? or maybe when u watchin korean drama, u want at least to understand a little bit wat they talking about..me too..korean language is interesting to learn..lets learn with me basic korean..
네.(예.)
[Ne.(ye.)]
Yes.

아니오.
[Anio.]
No.

여보세요.
[Yeoboseyo.]
Hello (when picking up the phone).

안녕하세요.
[Annyeong-haseyo.]
Hello.

안녕히 계세요.
[Annyong-hi gyeseyo.]
Good bye (when you, the guest, are leaving).

안녕히 가세요.
[Annyeong-hi gaseyo.]
Good bye (when you, the host, are bidding your guests good bye).

어서 오세요.
[Eoseo oseyo.]
Welcome.

고맙습니다.(감사합니다.)
[Gomapseumnida. (Gamsahamnida.)]
Thank you.

천만에요.
[Cheonmaneyo.]
You're welcome.

미안합니다.(죄송합니다.)
[Mianhamnida. (Joesong-hamnida.)]
Sorry.

괜찮습니다.(괜찮아요.)
[Gwaenchansseumnida.]
It's all right.

실례합니다.
[Sillyehamnida.]
Excuse me.

Melaka..oo..Melaka..

Melaka ni lah kampung aku..dari kecik sampai lah dah besar, slalu sgt lah aku blk melaka..lagi lah skrang aku dah ada umah kat Melaka..lagi lah slalu aku blk Melaka..Melaka ni dari dulu orang panggil Bandar Bersejarah..mmg negeri ni byk peninggalan sejarah..A Famosa, dan lain2..hehe..xingat sngt lah..sebenarnya, ni mukadimah je..sebenarnya..esok aku n family nk blk melaka..dah nak raya lah katakan..tu yang sibuk cite pasal Melaka ni..
Melaka ni kiranya aku xjanggal lah kalo pegi sana..lagipun, kal boring blaja kat Segamt, aku n budak2 umah slalu jalan2 kat Melaka ni..yang biase kitrang pegi Melaka Mall, Mahkota Parade ..tu jek lah..kengkadang pegi lah jugak Jusco xpon Dataran Pahlawan..
Sebenarnya ape yang aku nk cerita dalam post ni?? aku pon no idea..serius..haha..

Bazar Ramadhan..

Time puasa mesti korang selalu g bazar ramadhan kan? haha..kali ni aku nk cite pasal bazar ramadhan masjid tanah..Ni kat melaka lah kiranya..
Bazar ramadhan kat sini macam2 kuih n makanan jual..kuih yang slama ni xpernah jumpe pun ade..lagi2 kuih tradisional..time kat bazar la kuih2 yang jarang2 ada muncul blik..tu yang buat aku suke tu kalau pegi bazar..lagipun, aku ni kira hantu kuih jugak..haha..jom tgk gambar skitar bazar ni..ni lah yang sempat aku amik..hehe..
Ni lah gambar adik aku yang aku suruh die sempat posing..sesak sesangat time ni..pening kepala..tp ok lah..

Antara kedai2 yang ada kat bazar tu..macam kata astro..macam2 ada! hahaha. Time ni sibuk nk cari kuih pelita kat sini..ada satu kedai tu mmg lah sgt2 laku..Sempat lah jugak aku nk amik gmbar masuk dalam blog..
Sebenarnya ada byk lagi nk cerita..tp sampai sini jek lh k..ayah aku nk cepat..dah nk berbuka dah ni..




Wo de mei mei he didi..

Hai...kali ni aku nak cerita pasal adik beradik aku..adik beradik aku hanya ada 3 orang sahaja..dan akulah yang paling tua skali..hehe..jarak umur kitorang masing2 2 tahun..means, skang ni umur aku 21, angah umur 19 n last one my brother, anhar 17 tahun.Sume dah besar2 dah..nama panggilan aku kat rumah along..adik aku, Bariah panggilnya angah..dan last skali kitorang just panggil nama die je, anhar..nama kitorang ni sume lain2..maksud aku xsama langsung..dekat skit pon xde..aku, Norhanina, angah, Norbariah dan anhar, Anhar Adam..
Kitorang sangat lah susah nk jumpe..sebab masing2 blaja jauh2 jugak..Kat jb hanya tinggal parents aku je..aku? macam biase..kat Segamat jugak..angah, kat Nilai..Anhar kat Mersing..So, kira skali dh berkumpul, mmg best lah..dulu, masa form 1 lagi aku dah masuk asrama..jadi,aku x brapa rapat sgt dengan adik2 aku ni..yelah..masa tu aku ni sangat lah home sick..dah lepas SPM, barulah aku rapat dengan dorang ni..Angah dengan Anhar mmg rapat..skrang ni aku lagi rapat dengan angah..anhar pun ok jugak..
Angah skarang kat INTI COLLEGE..amik sains actuarian..nick name die ngan kawan2 chabie..hehe..dielah yang paling bright skali dalam adik beradik aku ni..dari upsr sampai spm, sume die skor..die ni xbanyak sgt ckp..tp die ckp dgn kawan die kecoh..angah ni matured skit dari aku dan sgt lah cepat tension n gelabah bile time exam..hehe..kalo ade paper yang dapat marks xbrapa tinggi, mesti dia tension dan lepas tu call my mom mengadu..mak aku pun risau gak tgk die ni..padahal marks xdelah teruk sanagt kalau nk dibandingkan dengan kakak die ni..
Last one, my brother, Anhar..dekat rumah je panggil anhar..kawan2 panggil die adam..cikgu pun sama..skarang ni kat mrsm mersing..student science tulen..hehe..ayah aku soh die amek biologi sebab dua-dua kakak die amik lukisan kejuruteraan..Anhar ni jenis yang suka compete dengan angah..ape2 result, mesti nk banding kan dgn angah atau pun dengan aku..skang ni die nk Spm..aku rase die dah insaf sket..kalau balik rumah time cuti, buku satu pun xpegang..mak aku naik risau tgk die..haha..
Sebenarnya saja je nk cerita pasal adik beradik aku..even kitorang xramai, tp ble dah kumpul, mcm ada 10 orang..gaduh2 biase lah..tp sekejap je..nama pun adik beradik..dalam family, aku lah yang paling keras kepala..bak kata bapak aku, degil..hehe..
Whatever it is..they are my strength for me other than my parents in tis world..eventhough future kite xtau ape2 akan terjadi, I pray my best for them..

Balik Kampung!

Balik kampung..ooo..balik kampung..ooo..balik kampung..hati riang! Hah..ni lah lagu Sudirman yang xbosan ditelan dek zaman..dari dulu smpai lah sekarang..lagu ni jugak yang paling best dengar lagi2 time on the way nak balik rumah..samalah cm aku..aku tahun ni raya kat melaka..tp sblum tu kena balik jb dulu..hari ahad baru satu family gerak ke Melaka.So, alkisah nya..hari jumaat aritu, 26 aribulan, aku, zati, kak yaya n nora bergerak sesama balik jb..hehe..tp, zati berhenti kat YongPeng..kitorang sume tumpang keta si nora..almaklumlah..tiket bas n train mmg dah abes..xsempat nk beli..plannya begini, ingat lepas subuh trus nk gerak..jangan ingat aku skip kelas plak..klas batal..hehe..PM Kamel kasi can kitorang blk awal..tu yang best tu..kiranya lepas sahur trus cau lah dari Segamat..Last2, dalam pukul 7.30 jugak kitorang grak dari Segamat..mmg best lah time pagi2 dah berjalan nk blk rumah..masing2 excited..kak yaya lagi lah..kereta pon mmg xbyak lagi pagi2..tu yang buatkan perjalanan kitorang ni lagi xde masalah..nora pun bawak laju..

Masa ni kat stesen shell nk isi minyak..time ni lah nk posing..haha..kak yaya, nora n izzati..

Singgah kat masjid area Yong Peng .Sementara tunggu ayah izzati amik die, kitorang pun xnk membuang masa..hehe..so, control cun sume..

Sempat bermaafan2 sesama kami..yelah..raya nanti hari yang keberapa baru jumpe..

Wednesday, September 24, 2008

Sarangheo!

Haluu my friends! jumpe lagi kita kt dalam blogku ini..hehe.. ni nak tanya sket ni..korang faham x title yang aku tulis kat atas ni? sarangheo! hehe..kepada peminat setia cerita korea, mesti pernah dengarkan..ni maksudnya same lah dengan wo ai ni@ sayang kamu!
NI aku nk cite sket pasal group boyband korea yang aku sangat minat..TVXQ@ DBSK..
aku tahu ade gk bbdk yang minat group ni..aku pun minat jugak..tp xdelah fanatik sangat..aku just sgt kagum dgn kepopularan dorang ni sampai byk jgk negara2 Asia yang jemput diorang buat concert kat negara dorang ni..so, bwh ni ada videoclip latest dorang..enjoy k!


video

Sunday, September 21, 2008

Kan Best Kalau..

Kalau every semester kita xpayah ade test..huhu..tension kepala i dah ni..byk sgt nk kena bace ni..ade test ibm ngan im lagi isnin ni..huwaaa...banyak ni..naik rya test lagi..lepas tu dah final..
Betul x? Best kan kalau every semester kita xpayah adekan test pon..just belajar jek..xpon assignment jer..xpayah pening2..hehe..aku tau ramai xsetuju..korang lagi suke test kan dari assignment? hidup sebagai seorang student bukan senang..hmmm..dah kerja lagi lah payah..so, nasihat aku..always be happy! jangan tension2 macam aku ni..blaja lah awal2 sem..abis je kelas, kalau boleh dah siap sume notes untuk final! haha..just kidding..tapi tak mustahil,kan? so, it depends on ourselves..bak kata pepatah melayu,'Dimana ada kemahuan, di situ ada jalan'...
Semoga bertemu lagi! haha..

p/s: positive thinking ni..

Saturday, September 20, 2008

Lagi berapa jam ni...


Hello! mesti pelik tgk title aku ni kan? Hari ni hari sabtu..time aku tgh tulis post ni jam dah menunjukkan pukul 9.11 malam..lagi berapa jam nk pukul 12? xsampai 3 jam lagi..tepat pada pukul 12, genap umur aku 21! yuhuuuu..dah 21 tahun dah aku..perangai still macam bebdk lagi..cantik lah..21.09.08, umur aku menjangkau 21tahun..tp kengkadang rasa macam umur aku dah lgi tua dari tu..macam xcaya masa berjalan dengan sangat pantas..Rase macam baru berapa tahun lepas aku amik SPM..byak azam aku sempena umur aku 21 tahun ni..hehe..skrang pon time tengah puasa..elok lah tu..haha..dah2..saje je nk cukupkan post ni jadik 21..sama cm umur aku nanti..btw, happy becoming birthday noha!

Friday, September 19, 2008

Hari Ini Dalam Sejarah..

Tgh sibuk2 main internet, kira2 dalam pukul 5.30,kak yaya ym aku..ajak buka pizza..wah,dah lama ni xmakan piza..kira time puasa, blom pernah lagi berbuka pizza..dalam pukul 6, kak yaya dengan aizat amik aku kat umah..sampai je pizza,penuh gile..xde tempat langsung..cashier die ckp dtg time lepas buka dalam pukul 8lebih..time tu dah pukul 6.58 dah..nk xnk, kitorang pegi bazar beli lah ape2 yang patut..

Berbuka di bazar..time ni kedai sume kebanyakannye dah tutup..kitorang just beli air dan makanan ringan2 jek..
Hehe..berbuka sambil berdiri..xelok tau..khusyuk kak yaya makan hotdog sampai kelip2 mata tu hah..

Sempat lagi kak yaya ngan aizat berposing maut depan kamera ni..aku jugak yang jadik kameragirl..haha..
Then, kami ke kedai kain kat depan bazar..sambil2 tu boleh cari baju kurung untuk raya skali..


Akhirnya, dapat jugak kitorang makan pizza..xdelah sampai belanja besar..just sederhana je..
Bukan main seronok lagi aizat makan pizza..haha..

Digi vs Celcom

This is one of the funniest ads of Digi and Celcom..Poor Digi..

video

Sunway Lagoonnn!!

Hai...bertemu kembali kita di laman blog aku yang xseberapa ni..haha..k, kali ni aku nk cite sikit pasal weekend kitorang kat sunway lagoon time awal2 sem aritu..
Mula-mula, kami bercadang nak pegi satu umah..sebab sem ni sem last mojojo@ jay..tp akhirnya yang dapat pegi hanya aku, jay, naza dengan izzah..jiran umah aku..kami bertolak malam jumaat..plan tidur rumah naza..esok pagi baru jalan g sunway..

Time ni pagi2 lagi kitorang dah gerak nak pegi ke sunway..kira lepas sarapan trus pegi..jam dekat kl punyalah teruk..nasib baik lah si naza ni pandai 'cilok'..hehe..xsaba nk masuk sunway..dah lame jgk xpegi..last skali masa aku darjah 3 rasanya..Sunway! tunggu kedatanganku..
First skali kitorang main kat water park..stil bawak kamera lagi ni..kitorang just pegi water n dry park je..harga masuk oklah..xmahal sangat sebab ada mykad..hehe..time kat water park ni best sangat..

Ni gambar kawan2 aku..dari kiri, izza,naza n last one jay..aku tukang amek gambar..sedih..nk jugak..still kat water park lagi..main jalan pusing2 jek kat sini..

NI gambar aku dengan izzah tgh tunggu jay n naza beli pelampung..kami menghabiskan masa dengan bergambar shaja dulu..haha..masa ni xbasah lagi..

Kat sunway, byk yang kitorang main..lagi2 kat dry park..tp yang paling seram masa naik roller coaster dengan tomahawk..the cave pun seram jugak..time tomahawk tu, naza yang beria2 ajak kitorang naik jugak..nak xnk naik..dah duduk rasa nk kluar balik..time tu lah yasin, selawat kumat kamit bace..haha..tp time tu xbawak kamera..sedih xdapat amek gambar bbyak..

Masa ni kitorang dah kluar theme park dah..sume muka penat..nk amek gambar pun dah xlarat..time ni kat sunway piramid..plan nk tgk movie..tp tiket dah abes..haha..
2lah cite aku masa pegi kat sunway..sedih sebab byk sgt gmbar yang kitorang xamek..tp gambar yang sedia ada ni still will be the sweetest memories for me! lain kali nk pegi lagi..

Wednesday, September 17, 2008

Lyrics lagu yang best!

This is a great song to listen if you feeling down..i love this song..song by Jennifer Lopez, BRAVE

It's a new day, new day, and it's evident
You must have been heaven-sent
Sometimes we should be
hesitant, but I'm not at all
Just feelin more confident
Just using my common sense
Just trust in it, I'm lovin it

I can't refuse an offer so benevolent
Can't assume he's gon' use me
And after he'll never call again
Don't be afraid, don't be afraid
This is your day, this is your day

[ Chorus: ]
It's time to be brave
Say I'm not afraid, not anymore
I used to be cold, now the temperature's changed
It just ain't the same
I'm not afraid, i'm not afraid
Cus I've become brave
As the light of day straight into a cave
To show me the way, that I might be saved
Now I'm turning the page
Thanks to the power of love I can love
Because I am brave

I am brave, I am brave

I heard him say this thing
moving too fast for him
It's a feelin I was straddeling
Foolishly adamant, but It's all in his eyes
Really wish he would let me in
Cus the same way I'm scared of him
I'm scared of being hurt again

It's time to let go, let go of your heart
It's time for a brand new start
Never know, we might never part
Baby don't be afraid, don't be afraid
This is your day, this is your day

[ Chorus ]

I wouldn't take back anything that
I've gone through (no)
I pray for strength for
anything that I'm gonna do
Whether joy, or it's pain, I'm still
okay (I, I'm still okay)
I'm a be alright cause I'm not afraid
No, I am brave (brave)

[ Chorus ]

I am brave

Tuesday, September 16, 2008

Apa Anwar Kata?

Hai kawan2..jumpe lagi kite time posa ni..korang tengok x berita tv3 tdi? pasal Anwar Ibrahim? bagi sesiape yang tengok, mesti ade yang nak meluahkan pendapat masing2, kan..
Oklah, ape yang aku nak kate kat blog aku ni hanyalah luahan pendapat aku sendiri..So, guys, never feel offended or anything becoz everyone have their own right to say anything, right?
Dalam ape yang aku sempat tengok tadi, Datuk Seri Anwar Ibrahim kata beliau dah ade bilangan yang secukupnya untuk buat kerajaan sendiri..macam kite tahu, beliau kata hampir separuh orang- orang kat Parlimen dah masuk beralih parti..ok, macam Pak Lah kata, mana buktinya? Senarai nama2 ahli2 Parlimen yang dah beralih parti..bile ditnya, beliau cakap ...aku xterkejut bile beliau cakap macm 2..sebab selama ni,Datuk Seri Anwar selalu timbulkan satu issue yang kononya gempak untuk attract orang dengar beliau punye pendapat..well, thats in my point of view lah..
Baru 6 bulan lepas negara kita dah buat pilihanraya..dan resultnya, walaupun jumlah yang mengundi untuk kerajaan dah semakin sikit, tp still kerajaan masih pegang negara ni..dan parti 2 pembangkang perlulah menghormati ape yang rakyat dah undi.. xsalah kita amik tahu pasal isu politik kat negara kita ni..bukan untuk sape2..hanya untuk pengetahuan am sendiri dan xdelah kita terpinga2 sapa yang memerintah negara kita nanti..
Bagi aku, kerajaan kita dan parti pembangkang perlulah bersatu padu dan bekerjasama antara satu sama lain..bukan untuk sape2..untuk bangsa melayu jugak..sekarang ni, banyak anasir anasir luar yang nak menghapuskan hak2 orang melayu kat negara kita ni..
Haha..panjang aku cerita..bagi aku, buat ape lah kita nak menangkan mana2 parti kalau hak kita sebagai orang melayu tercabar? sama je kalau pihak yang lain amik alih..so, kita khususnya yang masih menuntut kat universiti dan kolej mana2,pikir2kanlah mana yang baik dan buruk..aku tahu ramai jugak yang sokong parti pembangkang..tapi, tilik diri dulu, korang sekarang ni belajar di universiti2 dan kolej kerajaan kan? dan tanpa kerajaaan, korang xdapt punye ptptn n belajar tinggi2..

Monday, September 15, 2008

Main bunga api..

Haluuu...wassup wassup...hehe..aku try nak buat slogan kata lah kat blog aku nih..tp macm payah lah pulak..hehe..ni nk cite sket ni..time raya mesti xsah kalau xmain bunga api kan?korang suke main bunga api x?ke main mercun lagi best? hehe..mmg la best..tp kalau kena batang hidung sendiri baru rase..ok2..aku tak nak merapu rapu..time kecik kecik dulu, korang mesti selalu main bunga api, kan? dan semestinya lah mercun pun pernah try,btul x? aku pon macam tu jgk..
Masa kecik-kecik dulu, kat kampung, abang sedara aku ramai yang jadik taiko dalam main2 mercun ni..sampai berlumba2 lah ngan jiran nenek aku..aku masa tu still kecik lagi..dowg mmg lah xkasik can punye bebdak pompuan yang main..lagi2 sedara..so, kitorang yang perempuan dok tercanguk tgk dorang main..paling adventure pon, dorang kasi kitorang main bunga api..hehe..tu zaman aku kecik lah..tp skang ni kan dah besa..bukan nk kata aku skang ni dah terer main mercun, tp aku xbrani nk main..stakat mercun pop tu boleh lah..
So, hari Khamis yang lepas, budak umah aku, Jalilah, ade lah bawak bunga api..banyak jugak..ade macm- macm jenis..yang asap, yang besi pun ade..kitorang plan lepas berbuka nk main ramai-ramai kat lua...sume budak umah aku join time tu..masing2 xsaba nk bakar bunga api..disebabkan kitorang takde mancis, bakar lah lilin kat umah tu dengan dapur gas..klakar jugak bile pikir balik..nak main punye pasal, dapur gas pon jadik lah..setting dah cantik dah..
Maka, kami pon beramai ramai main bunga api kat luar rumah..disebabkan dah lama jugak aku xpegang bunga api, punyelah excited aku main..berpusing-pusing tangan aku hayun benda tu..asap die punya lah banyak..tapi xkesah..janji hilang sket rase gian nak main bunga api..
Bukan ape, hilang tension sket pasal assignment berlambak2 xsiap..sambil main bunga api, kitorang sempat jugak berposing..kitorang ingat nk pasang pelita..naza lah kate die nk bawak pelita dari rumah..huishh..mmg lah xsaba nk raya..disebabkan khusyuk sangat main, kitorang xperasan pintu terkunci dari dalam..dah jadik satu masalah pulak..masing2 kluar mana bawak kunci..nasib baik ade sorang lagi yang xkluar rumah lagi..kitorang tepon kak Baya suruh die bukakkan pintu umah..time tu die dah tido dah..tu yang die xjoin awal2..last2, die pon join skali main bunga api..
Setelah penat main bunga api, kitorang masuk dalm sebab nk tgk cerita kekasihku seru..bunga api banyak lagi yang xhabis..tp kami dah tak larat lagi nk main..
Ni lah first time aku main bunga api kat segamat ni..best memang best..tapi xde lah sampai lupa diri..k, see ya next time..lagi satu,aku nasihat, jgan lah main mercun..bunga api xpe..hargailah nyawa anda..

Sunday, September 14, 2008

Pegi Melaka

Hello..haha..korang pernah x buat keje2 gile? haha..selama aku duduk kat segamt ni, dah byak jugak lah keje gile aku dah buat..hehe..salah satunye, konvoi 3 keta pegi melaka pukul 11 lebih malam..benda ni dah jadi lama dah..time tu, xsalah aku semester lepas..ni sume idea aku lah ni..haha..seronok gile..
Masa 2 kitorang sambut birthday housemate aku, Nurul. Die belanja kitorang makan pizza..best woh..lepas je abes makan pizza, kitorg cadang nak main bowling..sampai jek kat bowling, punye lah sesak..sampai xde tempat nak main dah..so, disebabkan otak aku ni geliga, aku cadang lah kitorang pegi tgk movie midnight kat melaka..tengok lah cite2 ape-pe pon..kitorang ingat nk pegi melaka mall..time 2 tempat baru je bukak..xbanyak kedai pon..tapi wayang kat situ memang lah best..
So, dalam pukul 11 lebih, kitorang gerak sesama..time tu satu umah aku pegi..kitorang ade 10 orang..campur dengan classmate aku 2 orang..budget dalam pukul 1 lebih sampai lah..sebab Melaka pon bukan lah jauh sangat..lalu lah tangkak..masuk highway ayer keroh..time on the way, memng best..sume excited gile..aku lagi lah..dah lama ni xtgk movie..
Sesampai je kat Melaka Mall, mmg sunyi gile..ade lah jugak mat mat motor yang still lepak lagi kat tempat parking2..kitorang parking kat tingkt atas terus..senang..lagipon, takut..hehe..trun kereta, kitorang reramai masuk kat tmpat wayang tu..tp dah gelap semacam..sedih aku..rupenya wayang dah abes tayang..last tayang pukul 12.30..xdapat lah kitorang nk tgk movie..tp kitorang still amek gmbar jgk tepi wayang tu..at least ade kenangan jugak..hepi still hepi..disebabkan masa ade byk lagi, zeti ajak kitorang pegi makan2 kat pantai Klebang..lepas tu, kitorang pegi main playground kat tepi tu..teringat zaman kanak2..dah lama xmain gelongsor..tali panjat2 pon aku try jugak..dekat tempat tu, mmg kitorg jek lah..mengeluarkan peluh pagi2..haha..nak main siang2 segan..dah besar panjang xkan lah nk main benda2 mcmtu lagi..ni kire melepaskan tension jugak lah..assignment punye lah banyak..salah aku jugak..buat lambat2..gelak je time 2..padahal dah pukul 3 pagi..penat main, kitorang pon berangkat pulang..
Esok plak aku ade meeting marketing..abes lah kena marah kalo datng lambat..masa nk blik, sme orng dah letih gile..aku xdapt lah nk tido sbb time tu yg jadik driver aku lah..mata dah terkulat2..tapi aku tabahkan hati, besarkan mata..bawak keta kena berhati2..kire lepas subuh kitorg sampai..sbb sampai je umah,time azan subuh..
Mata masing2 dah xboleh nk bukak..sume terus cari bilik..aku pun sama..esoknye, seperti yang dijangka, aku datang lambat meeting!hehe..

Pengalaman berbuka..

Hai kawan2..mesti pelik kan..aku bercadang nak buat blog dwibahasa..meaning ade campur2..haha..macam dalam spm punye paper..bukan ape..aritu aku suruh adek aku komen pasal blog aku ni..adek aku cakap sebab blog aku ni bahasa inggeris 2 yang payah sket nk komen..so, finally, aku pon buat lah keputusan tukar concept ke dwibahasa..huhu..
ok, sebenarnya, aku xde cite pape sangat dalam blog aku ni..ni just nk meluahkan perasaan je kan..weekend aritu, aku balik melaka..time2 posa ni lah mak n ayah aku suruh blik melaka..aku on je..aku balik tumpang housemate aku..ari jumaat tu die ade ko..korang tau x ko tu ape? kokurikulum lah..then plannye macam ni..die abes ko dalam pukul 6..so, ingat lepas je die abes ko terus lah gerak g melaka..kira nanti time berbuka, kitorang buka dalam kereta lah..mak aku dah bising2 dah..balik malam sangat..nak buat macam mana..aku ni menumpang je..hehe..nak jadikan cerita, aku pon siap2 lah dalam pukul 5 lebih sebab ingat trus gerak lepas housemate aku balik..tunggu punye tunggu, pukul 6.45 baru die balik.. aku dah risau ni..kejap lagi dah time nk berbuka,makanan xbeli lagi..barang2 die xkemas lagi..aku budget2 mesti sampai dalam pukul 10 lebih gk ni..abeslah aku kena dengan mak aku..
so, dalm pukul 7, aku cakap ngan housemate kite beli mcd jek lah..senang..xde lah lambat sgt..fast food pun, fast food lah..sesampainya di mcd, aku terkejut..punye lah ramai orang beratur..abes lah aku..nk berbuka ape ni? last2, kitorang beratur jugak kat mcd even ramai pun..akhirnya, dapat juga aku beli makanan berbuka..time tu dah waktu berbuka dah..telan lah dulu air masak..hehe..kurma xde lah disediakan di mcd..dah beli, kitorang terus lah bertolak ke melaka..mase tu time dah pon menunjukkan pukul 7.40..dalam keta aku pon menghadap juadah berbuka aku..best la jugak pengalaman berbuka dalam kereta ni..xdelah teruk sangat..lain kali boleh lah cube lagi..

Friday, September 12, 2008

Tired?

EVER being tired? Me too..This is the most stress week for me..haha..all my assignment just need to be send and present this week. So, what fascinated me this week is I manage to do that..hurray for me! Sometimes, I wonder why the lazy feeling and procrastination always be a part of student life. Why not as a student, we BE A GOOD STUDENT...hahaha

Monday, September 8, 2008

Coffee may lower risk of cancer!

Believe it or not, there are recent studies in Japan that state coffee can reduce cancer uterus for women. Below is the article.

TOKYO (AFP) - - Women who drink a lot of coffee may have less risk of developing cancer of the uterus, a Japanese study said Monday. The study led by Japan's health ministry monitored some 54,000 women aged 40 to 69 over about 15 years, during which time 117 women developed cancer in the womb, according to the medical team. The researchers at Japan's National Cancer Center divided the women into four groups by the amount of coffee they drank. They found the group of women who drank more than three cups of coffee every day were more than 60 percent less likely to develop uterine cancer than those who had coffee fewer than two times a week, the study said.
"Coffee may have effects in lowering insulin levels, possibly curbing the risks of developing womb cancer," the study said. The medical team also studied the effects of drinking green tea, but did not find any link to uterine cancer.
According to the US Centers for Disease Control, uterine cancer is the fourth most common cancer in women.

p/s: I love coffee!

Friday, September 5, 2008

"FRIENDSHIP": Why everyone needs a friend?

Extract from Relationship - Affairs.com

This must be the most precious relationship you will ever have outside of your family circle. If you have a good pal/mate/buddy, you must consider yourself blessed, because not everyone can be a good, true mate and not everyone has such a mate/pal. A true, loyal buddy is an invaluable gift for everyone, especially for women. When our romantic relationships present us with problems and challenges, we turn to our girlfriends for some love, understanding and advice. When we are happy, we share the happiness with them too and we want to be there for them whenever they need us (even when they don’t!).
As women, the more we mature, the more we need to establish great friendships and surround ourselves with some good girlfriends. It is however sad that, most female friends grow apart, instead of closer, when faced with added work and family responsibilities like husbands and kids. Only a few women will make special time for friends, with the realization that, the more family responsibilities they are faced with and the older they get, the more they need at least one true girlfriend.

Friendship Poems:

A friend is one you grow to love, trust and honour

A friend is one who will treat you the same

A friend is one who loves to share, even if it’s a teddy bear

A friend is one to cheer you up, when you are feeling down

A friend is one who makes you feel wanted

A friend is you my friend

Another one:

I must use the moment wisely

For it soon will pass away

And be lost to me forever

As part of yesterday

I must exercise compassion

Help the fallen to their feet

Be a friend to the friendless

Make an empty life complete

Cherish and appreciate yours! Believe me..

P.S. I Love You


Hello everyone..have you seen this movie? it based on the novel that written by Cecelia Ahern. I remember when I first read this book a couple of years before, I cry a lot. This is the one novel that my heart tear out whenever I turn another page. Then, I discover that this novel have been made into a movie starring by Hillary Swank. So, I watch it, and guess what? This movie is painful to watch but still worth it. Haha..
So, basically this movie is a story about how Holly life move on after her husband died of brain tumor. But her husband, Gerry mails out a package to his wife that will not be received until after his death. Included in the package are a series of ten letters that are intended to lessen his wife’s suffering and give her the strength to carry on in his absence. Holly is instructed to open one letter a month, giving her a reason to want to carry on for a few weeks at a time. If she chose to end her life, she would never know what the rest of the letters said. Buy a new outfit. Be a disco diva. Learn to fish. Take a chance. Travel. Laugh. Love. Sometimes all u need to start really living is a little shove in the right direction, and that’s just what Holly Kennedy gets.
I strongly recommend for u guys to read this novel and maybe, watch the movie. Bring tissues, of course..

Wednesday, September 3, 2008

Mozilla Firefox vs Internet Explorer: Which is Safer?

By: Kenneth Van Wyk

I am safer browsing in Mozilla’s Firefox browser than I am in Microsoft’s Internet Explorer. I firmly believe this to be the case. Yes, that’s right, Firefox is safer than IE.

In the same vein as my series earlier this year on Windows vs. OS X vs. Linux security, let’s explore how I came to this subjective opinion.

Lower profile target. One of the main reasons I’m more willing to trust my data security to my OS X (Mac) system is that they have a smaller market share than Windows does. This sounds peculiar to many people who aren’t familiar with security, but in the dangerous world that is the Internet, keeping a low profile can be an important aspect of staying secure.

The reason for this, quite simply, is that our attackers, by and large, write their attack code to market share, for all the same reasons that legitimate software developers most often deliver their Windows products before their Mac or Linux

Now, I’m fully aware that Firefox continues to make strides in this area and is constantly gaining market share, so this argument may well eventually fail. I’m confident, though, that by then I’ll have other, lower profile choices available.

For now, finding a balance between unpopular and popular enough to be widely supported on the web sites I frequent is very much a security consideration. Today, that nod goes to Firefox for my needs. It’s very rare that I can’t use Firefox on sites that I care about.

Qualitative score: IE gets an F while Firefox gets a B+.

Configurability. This is a tough one to judge. Like many Microsoft features, IE has a quite rich set of security features that can be configured to suit the user’s needs. Firefox, by comparison, is more simplistic in its security configuration choices. There’s a strong argument to be made for each approach.

IE manages its security via “zones”—Internet, Local intranet, Trusted sites, and Restricted sites. Within each zone, the user has a rich set of configuration options where authorizations can be fine-tuned. For example, Internet sites can be set to default to disallowing browser scripting, ActiveX, Flash, and other dangerous content. That’s the good news.

The bad news in all of these rich features is that a) by default, far too much untrustworthy content is allowed (e.g., JavaScript) and that b) the sheer vastness of the features will scare most users out of doing any substantive fine-tuning to protect themselves.

Firefox, on the other hand, is much simpler – but quite possibly too much so. JavaScript, for example, can be enabled or disabled (along with setting a half dozen or so JavaScript capabilities) for all or no sites. It’s nice that turning off dangerous features like this can be quickly turned on and off. It’s so simple that anyone could (and should!) experiment with it.
Hey, I just given out the truth on which is better for u guys to use from the view of an expert. But still, I'm much more prefer to use Mozilla Firefox.

Amazing N Funny !

Can u count how many people on the train?

Fishing on the road, new style..
I need a haircut badly!


Funny signboard..

Do u think this is boring?

Me too...too bad i dun have to go class..boo

Happy Fasting!

For all muslim in the world, happy fasting....yesterday, i've got this email from my friend. Please read it first..

A MAN WENT TO A BARBERSHOP TO HAVE HIS HAIR CUT AND HIS BEARD TRIMMED. AS THE BARBER BEGAN TO WORK, THEY BEGAN TO HAVE A GOOD CONVERSATION. THEY TALKED ABOUT SO MANY THINGS AND VARIOUS SUBJECTS. WHEN THEY EVENTUALLY TOUCHED ON THE SUBJECT OF ALLAH, THE BARBER SAID: "I DON'T BELIEVE THAT ALLAH EXISTS."
WHY DO YOU SAY THAT?" ASKED THE CUSTOMER.
WELL, YOU JUST HAVE TO GO OUT IN THE STREET TO REALIZE THAT ALLAH DOESN'T EXIST. TELL ME, IF ALLAH EXISTS, WOULD THERE BE SO MANY SICK PEOPLE? WOULD THERE BE ABANDONED CHILDREN? IF ALLAH EXISTED, THERE WOULD BE NEITHER SUFFERING NOR PAIN. I CAN'T IMAGINE A LOVING ALLAH WHO WOULD ALLOW ALL OF THESE THINGS. "THE CUSTOMER THOUGHT FOR A MOMENT, BUT DIDN'T RESPOND BECAUSE HE DIDN'T WANT TO START AN ARGUMENT. THE BARBER FINISHED HIS JOB AND THE CUSTOMER LEFT THE SHOP. JUST AFTER HE LEFT THE BARBERSHOP, HE SAW A MAN IN THE STREET WITH LONG, STRINGY, DIRTY HAIR AND AN UNTRIMMED BEARD.
HE LOOKED DIRTY AND UNKEMPT. THE CUSTOMER TURNED BACK AND ENTERED THE BARBER SHOP AGAIN AND HE SAID TO THE BARBER:
"YOU KNOW WHAT? BARBERS DO NOT EXIST."
"HOW CAN YOU SAY THAT?" ASKED THE SURPRISED BARBER. "I AM HERE, AND I AM A BARBER. AND I JUST WORKED ON YOU!"
"NO!" THE CUSTOMER EXCLAIMED. "BARBERS DON'T EXIST BECAUSE IF THEY DID, THERE WOULD BE NO PEOPLE WITH DIRTY LONG HAIR AND UNTRIMMED BEARDS, LIKE THAT MAN OUTSIDE."
"AH, BUT BARBERS DO EXIST! THAT'S WHAT HAPPENS WHEN PEOPLE DO NOT COME TO ME."
"EXACTLY!"AFFIRMED THE CUSTOMER. "THAT'S THE POINT! ALLAH, TOO, DOES EXIST! THAT'S WHAT HAPPENS WHEN PEOPLE DO NOT GO TO HIM AND DON'T LOOK TO HIM FOR HELP.
THAT'S WHY THERE'S SO MUCH PAIN AND SUFFERING IN THE WORLD."

So, friends..what do u think..

Beautiful vs Not so beautiful

Well, this is the differences between beautiful girl and not so beautiful..guys, what do you think? read and comment..

kalau awek cun berbuat jahat, Lelaki akan kata: musti ada krisis dalaman nih...kesian kalau awek tak cun berbuat jahat, Lelaki akan cakap: dah la tak lawa, perangai pulak huduh...

kalau awek cun menolong Lelaki yg diganggu ,Lelaki akan cakap: heroin sejati...! kalau awek tak cun menolong Lelaki yang diganggu Lelaki akan kata: taktik nak ngorat le tu...

kalau awek cun dapat Lelaki hensem, Lelaki akan kata: ok gak la.... kalau awek tak cun dapat Lelaki hensem Lelaki akan kata: kesian..mesti kena bomoh lelaki tuh!

kalau awek cun ditinggal kekasih, Lelaki akan kata: buta kayu betul mamat tu.... kalau awek tak cun ditinggal kekasih, Lelaki akan kata:...patut pun kena reject...

kalau awek cun bawa BMW ,Lelaki akan cakap: ntah dato' mana bela nih.... kalau awek tak cun bawa BMW, Lelaki akan cakap: musti anak org kaya nih.....

kalau awek cun tak mau bergambar ,Lelaki akan cakap: pasti takut kalau2 gambarnya tersebar kalau awek tak cun tak mau bergambar,Lelaki akan kata: sedar pun diri...

kalau awek cun menuang air ke gelas lelaki, Lelaki akan cakap: caring sungguh.... kalau awek tak cun menuang air ke gelas lelaki ,Lelaki akan cakap: nak tunjuk caring le tu....

kalau awek cun bersedih hati ,Lelaki akan cakap: dont worry..i will make u happy forever kalau awek tak cun bersedih hati, Lelaki akan kata: sikit2 nak nangis!! mengada2...

kalau awek cun masak Lelaki akan kata: dah la lawa, pandai masak pulak tu... kalau awek tak cun masak Lelaki akan cakap: ntah sedap ke tak????

kalau awek cun main2 miss call, Lelaki akan kata: Yess! die miss call aku.. kalau awek tak cun main2 miss call ,Lelaki akan cakap: ko ni takde keja lain ke... sibuk ni laa..

haha..this is reality man..but, not all of this is true..you can judge it by yourself,right?

Tuesday, September 2, 2008

My first blog ever!

Hello everyone! hows weekend? mine?boringggg..haha..this is my first ever blog that i create..actually, my lecturer, PM Kamel assign us to build our own blog..so, here i am.. creating a blog.. haha..i still don't have any clue whatever to post in this blog..but i hope from time to time i will able to share my interest to my friends and hope so to add new friends.. ok,i think im gonna stop here for my first post in this blog..hope to see you guys soon!

 
Blogger Templates by Wishafriend.com